Skip to content Skip to footer

Latest Past Events

Muzeu Arkeologjik i Durrësit

Durrës, Albania Muzeu Arkeologjik i Durrësit, Durrës

The last show of exhibition “Fates of Albanians who survived the Mauthausen Camp” was in Durres city. We moved the exhibition after Tirana in Vlora and Durres because in these cities were arrested a considerable number of people during the nazi regime in Albania 43-44. More than 600 people were arrested also in Durres, during an operation of Germans in 20 November 43. A memorial for this event is placed in Shijak Durres to remember the people arrested, killed and sent to concentration camp.

In the opening ceremony of exhibition in Durres, was present the Minister of Standards and representative of Durres city in Parliament, Mrs Milva Ekonomi, the mayor of Durres Municipality Mrs Emiriana Sako, director of National History Museum, Mr Dorian Koci and many other personalities of Durresi city. A tour in the exhibition explanied the whole story of this project, the historical timeline and itinerary and fate of Albanians sent to concentration camp and story of survivals. In the ceremony we had the relatives of some of people survived from Mauthausen: Petraq Konduri, the sun of Stefan Kondurit (one of the survivors featured also in the documentary of the project) witnessed again the memories of his father about the sufferings in the camp. His father worked in the crematorium, and was forced to burn the other dead or half dead prisoners in the camp.

Ekspozita në Vlorë- Galeria e Arteve

Vlorë, Albania Muzeu Historik i Vlorës, Vlorë

Më 28 Mars u prezantua në Vlorë ekspozita dhe projekti “Fatet e shqiptarëve të mbijetuar në Mauthausen”. Pas Tiranës, ekspozita u zhvendos në qytetin e Vlorës, në qytetin ku pati më shumë arrestime të shqiptarëve nga nazistët në 43-44. Në ceremoninën e hapjes së ekspozitës ishin të pranishëm drejtoresha e DMO Albania, znj. Eva Kushova, profesori dhe historian z. Mariglen Kasmi, i cili do të merret me pjesën e dytë të projektit për krijimin e kurrikulave si dhe drejtori i Muzeut të Pavarësisë në Vlorë. z. Skënder Spahiu. Në fjalën e saj përshendetëse znj. Kushova ftoi të gjithë vlonjatët ta vizitonin këtë ekspozitë si dhe nxënësit e shkollave për të mësuar mbi këtë anë të errët të fateve të shqiptarëve që u internuan në Kampin e Mathauzenit në Austri. Ndërsa profesori dhe historian, z. Kasmi u shpreh se është me rëndësi që kjo pjesë e historisë të mos mbetet në harresë por të jetë pjesë e kurrikulave shkollore dhe për këtë ai vetë do të kujdeset të përgatisë materialet studimore. Ekspozita do të qëndroj e hapur deri në 3 Prill, për t’u zhvendosur më pas në Durrës.

Kjo ekspozitë është pjesë e një projekti dy vjeçar, një ide e organizatës DMO ALBANIA (Destination Management Organisation, me seli në Tiranë) në bashkëpunim me Muzeun Historik Kombëtar, e financuar nga EVZ Stiftung Foundation (Foundation “Remembrance, Responsibility and Future”, me seli ne Berlin.

Muzeu Historik Kombëtar, Tiranë

Muzeu Historik Kombëtar Sheshi Skënderbej 7, Tirana 1001, Tiranë

Ekspozitë me fakte, dokumente, foto, audio dhe video për historinë e të mbijetuarve shqiptarë të Mauthausenit. Një ekspozitë multimedia do tregojë historinë e shkurtër të nazizmit në Shqipëri