Skip to content Skip to footer

KAM NGRENE ME SHUME DRU SE KAM MARRE FRYME

Nuk mundi dot të kthehej në atdhe, edhe pse lejen për të shkuar e kishte.

Në nëntorin e 1943, Enver Plepi ishte një 15-vjeçar që ndihmonte “babën”, në një dyqan që shiste fruta-perime. “As gjerman m‘duket se nuk kisha pa hala, në atë kohë – thotë Enveri – ata rrinin nëpër vendet e tyne dhe nuk përziheshin me ne”. Porse qetësia në dyqanin e vogël, në lagjen e vjetër të Durrësit, do të prishej shumë shpejt

Në Mauthausen mbërritëm më 20 gusht 1944 në orën 15.00, në stacionin e trenit, ku na vunë në radhë tre nga tre. U dësh të ecnim një orë udhëtim, duke ngjitur përpjetë kodrën, për të arritur në majë, atje ku ndodhej njëkohësisht dhe gurorja dhe…

Në Mauthausen mbërritëm më 20 gusht 1944 në orën 15.00, në stacionin e trenit, ku na vunë në radhë tre nga tre. U dësh të ecnim një orë udhëtim, duke ngjitur përpjetë kodrën, për të arritur në majë, atje ku ndodhej njëkohësisht dhe gurorja dhe…

Itenerari nga Shqipëria në Zemun, çfarë ndodhi me shqiptarët Beqir Xhepa rrëfen: Me arrestuan 15 vjec. Më dërguan në burgun e Elbasanit, duke më bërë presion por dhe duke më marrë me të mirë, që të tregoja cfarë dija, aktivitetin e babës tim. Por kur…

Rrëfyer nga Mit’hat Toska